Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Χρειάζεται να κάνετε τα πάντα «σωστά»;

 Χρειάζεται να κάνετε τα πάντα «σωστά»;

- Με λένε Μαρία. Το ερώτημά μου είναι: σε ποιο βαθμό έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στην πνευματική ζωή των αγαπημένων μας προσώπων; 

Η θεία μου έχει καρκίνο σταδίου 4, είναι πιστή, εκκλησιαζόμενη, είναι πολλά χρόνια στην εκκλησία, αλλά κατά κάποιο τρόπο πιστεύει με τον τρόπο της και δεν θα το εξομολογηθεί σε κάθε ιερέα.

 Τώρα ο εξομολογητής της είναι άρρωστος και δεν μπορεί να έρθει στο σπίτι της. Κατά τις επισκέψεις μου, προσπαθώ να προσφέρω να προσκαλέσω έναν καλό ιερέα για να την εξομολογηθεί και να την κοινωνήσει. Λέει ότι δεν το χρειάζεται αυτό, θα περιμένει τον ιερέα της, ειδικά επειδή έχει καρκίνο στο στομάχι και δεν μπορεί να κοινωνήσει. Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτό. Σε ποιο βαθμό έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε συμβουλές στους αγαπημένους μας για να μην τους βλάψουμε; Καλή ερώτηση.

 Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι λεπτός και πολύ προσεκτικός παντού. Πόσες φορές κοινωνούσε η Μαρία της Αιγύπτου στη ζωή της, πόσες φορές εξομολογήθηκε; Κοινώνησε δύο φορές και εξομολογήθηκε μία. Επομένως, ίσως αυτό είναι αρκετό για τον συγγενή σας. Φυσικά, μπορείτε να δώσετε συμβουλές, αλλά πολύ προσεκτικά, το θέμα της πνευματικής ζωής είναι πολύ οικείο. Προσπαθούσα να πείσω τον παππού μου να βαφτιστεί για αρκετά χρόνια και βαφτίστηκε στο νεκροκρέβατό του. Και η μόνη φορά στη ζωή του που κοινωνούσε ήταν όταν Πέθανε. Ξέρετε, υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν την πρώτη ώρα, αυτοί που ήρθαν την τρίτη και εκείνοι την ενδέκατη. 

Προσευχήσου λοιπόν για τη θεία σου. Πέρυσι έθαψα τον φίλο μου. Είχε καρκίνο στο στομάχι, είχε ήδη έρθει το τέλος, όλα ήταν εντελώς λυπηρά, αλλά δέχτηκε αυτό το σταυρό, αυτόν τον θάνατο, με αξιοπρέπεια. Μπορείτε να πείτε κάτι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επιμείνετε ή να πιέσετε. Δεδομένου ότι είναι ανεπτυγμένο, εγγράμματο, πολυδιαβασμένο άτομο, θα πάρει τη σωστή απόφαση, ειδικά επειδή είναι εκκλησιαζόμενη και έχει κοινωνήσει περισσότερες από μία φορές. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ πιο άνετα ψυχολογικά όταν κάποιος έχει κάνει τα πάντα «όπως πρέπει»: έχει εξομολογηθεί, έχει κοινωνήσει και μπορεί να πεθάνει ειρηνικά. Αλλά αυτό το μυστικό της ψυχής ανήκει στον Θεό, γι' αυτό σας προτρέπω να κάνετε τακτ και να προσευχηθείτε. 

Είναι πολύ σημαντικό, όταν κάποιος υποφέρει, κάποιος να προσεύχεται σκληρά γι 'αυτόν, ίσως ακόμη και σιωπηλά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να κάθεται δίπλα του, απλά να χαμογελά, να του κρατά το χέρι - αυτό είναι ήδη πολύ. Οι άνθρωποι με μια τέτοια ασθένεια κουράζονται γρήγορα από τα πάντα - τόσο πολύ καλές ομιλίες όσο και πολύ καλές προσευχές. Η φίλη μου Lenochka, ο οποίος πέθανε, είπε: «Ξαφνικά ξύπνησα μια μέρα και ένιωσα ότι μια αράχνη είχε εγκατασταθεί μέσα μου και δεν θα με άφηνε ποτέ να φύγω». Είχε συνέχεια αυτούς τους πόνους, το πάλευε. Ο σταυρός της, η νηστεία της, ο γολγοθάς της αποτελούνταν από αυτή τη μάχη. Η προσευχή των αγαπημένων προσώπων είναι πολύ σημαντική - ίσως περισσότερο από ποτέ. Και η μέγιστη λεπτότητα και απλότητα σε όλα είναι σημαντική. Μερικές φορές αρκεί ένας άνθρωπος να του δώσει λίγο νερό, να ισιώσει το μαξιλάρι του, να βάλει μια κουβέρτα, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, ούτε περιττές κουβέντες, ούτε αναστεναγμοί, απλώς να δει κάποιον ζωντανό δίπλα του. 
Αρχιμανδρίτης Σάββα (Μαγιούκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: