Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Το Μέγα Παλάτιον των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κωνσταντινούπολη .

Onopous & Augusteus
Daphne
Daphne Porch
Daphne Courtyard & Octagon
Passage to Kathisma
Passage to Kathisma & St.Stephen
Onopous
Great Palace
Great Palace
Zeuxippos
Zeuxippos


«Το Μεγάλο Παλάτι»

1. Εισαγωγή

Το Μέγα Παλάτιον των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κωνσταντινούπολη ήταν η καρδιά των τελετών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για χίλια χρόνια, και κατελάμβανε μια περιοχή η οποία σήμερα έχει κηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς .

Το Μέγα Παλάτιον έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς άσκησε αξιόλογη επιρροή τόσο στη δυτικοευρωπαϊκή, όσο και στην ανατολική αρχιτεκτονική ανακτόρων, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική αρχιτεκτονική και τη μεσαιωνική. Παρόλ' αυτά είναι εν μέρει μόνο γνωστό. Κατάλοιπά του βρίσκονται θαμμένα κάτω από μεταγενέστερα κτήρια, κυρίως κάτω από το Σουλτάν Αχμέτ τζαμί (Μπλε τζαμί), και είναι γνωστά μόνο μέσα από κείμενα και παλαιότερες αναπαραστάσεις.

2. Το ανώτερο τμήμα του Παλατιού και το Παλάτι της Δάφνης

Το αρχαιότερο τμήμα του Μεγάλου Παλατίου, το Παλάτι της Δάφνης, που χτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τους διαδόχους του τον 4ο και 5ο αι., ήταν ένα συγκρότημα που πιστεύεται ότι κατελάμβανε την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Σουλτάν Αχμέτ τζαμί, το επονομαζόμενο και Μπλε Τζαμί. Σε άμεση γειτνίαση βρίσκονταν: ο Ιππόδρομος και τα γειτονικά παλάτια, τα Λουτρά του Ζεύξιππου, η το αυτοκρατορικό φόρο ή Αυγουσταίον, όπου ο Ιουστινιανός Α΄ έστησε το έφιππο άγαλμά του πάνω σε μνημειακή στήλη τον 6ο αι., οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας, της Αγίας Ειρήνης και αργότερα του Αγίου Ιωάννου του Διϊπίου στα βορειοανατολικά και ο Άγιος Σέργιος και Βάκχος στα νοτιοανατολικά, η Μέση (μέση οδός), στην οποία τελούνταν οι θρίαμβοι και αργότερα σημαντικές πολιτικές και θρησκευτικές πομπές, η βιβλιοθήκη και η περίστυλη αυλή που ονομαζόταν Βασιλική, και τα φόρα του Κωνσταντίνου και του Θεοδοσίου. Ακόμη ανατολικότερα, κατεβαίνοντας προς τα τείχη της θάλασσας, η τοπογραφία αυτής της περιόδου είναι ασαφής, ελλείψει ευρημάτων, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτοκρατορικούς κήπους και αριστοκρατικές επαύλεις.

2 Υπάρχει σαφής συγγένεια μεταξύ αυτών των αυτοκρατορικών κήπων και των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών επαύλεων, όπως αυτή του Αδριανού στο Τίβολι, και το Παλάτι του Φλαβιανού στη Ρώμη, ενώ ομοιότητες βλέπουμε και στην τυπολογία της έπαυλης με προστώο της ύστερης αρχαιότητας.

3 Στα νότια υπήρχαν διάφορα άλλα παλάτια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνο του Ορμίσδα, που κατελάμβανε μία ασαφή έκταση αλλά που σύμφωνα με τον Bolognesi, εκτεινόταν στην περιοχή του κατώτερου τμήματος ή αλλιώς του Ιερού Παλατίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: