Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΕΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

α) Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία:

Ό Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρας Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου στρατιωτικού αγίου, οικοδομήθηκε σε πευκόφυτη κοινόχρηστη έκταση της Κοινότητος Βουλιαγμένης το έτος 1950, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών μονάδος Δυνάμεων Καταδρομών, ή οποία τότε στρατοπέδευε στο Καβούρι. Αφιερωματική μαρμάρινη επιγραφή, μνημονεύει:

Άνηγέρθη εκ βάθρων ο θειος και πάνσεπτος ναός ούτος του
Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, φροντίδι της
ευσεβέστατης Λιλίκας, συζύγου του Στρατηγού Ανδρέου
Καλίνκση τ Δια συνδρομής και εξόδου αξιωματικών και
οπλιτών Δυνάμεων Καταδρομών και άλλων ευσεβών
χριστιανών, τη πολυχρονίω χαρά του λαοφιλούς ημών
Βασιλέως Παύλου και Φρειδερίκης της ευσεβέστατης
Βασιλίσσης ημών+ Έτους σωτηρίου αΠ)ν' 1950 +

Το έτος 1965 ή Διοίκησις της 128 Σ.Ε.Τ.Η. του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παρέδωσε το νάΐδριον εις την Κοινότητα Βουλιαγμένης, ενώ οι περίπου 150 οικογένειες οι οποίες τότε κατοικούσαν «εις την Λουτρόπολιν», υπέβαλαν αίτηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με θέμα την σύσταση Ενορίας. Τον Σεπτέμβριο του 1966, το Μητροπολιτικόν Συμβούλιον ενέκρινε το αίτημα και αποφάσισε «την ίδρυσιν Ενορίας Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης Αττικής».
Κατά το έτος 1974 στο αρχικό ναΐδριο, «έργον εξαίρετου κομψότητας και αξιόλογου αισθητικής εμφανίσεως», έγινε επέκταση προς ανατολάς βάσει μελέτης του αρχιτέκτονας Περ. Σακελλαρίου, διατηρώντας ανέπαφη την γραφικότατη μορφή της προσόψεως και του Κωδωνοστασίου. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, την αγιογράφισή του ανέλαβαν από το 1977 και ιστόρισαν κατά διαστήματα οι Γερ. Μανέττας, Νικ. Μυλωνάς και Παν. Χριστόπουλος.
Με τον συνεχή εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, την ευταξία, την ησυχία και την καθαριότητα πού διακρίνουν τον ιερό τούτο τόπο, ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Δήμου Βουλιαγμένης προσελκύει στις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Λατρεία, όχι μόνο τους ενορίτες, αλλά και πολλούς πιστούς από την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: