Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ιστορίες από το Βυζάντιο ΙΙστορίες από το Βυζάντιο Ι

Ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος επειδή ήταν δίκαιος συμπεριφερόταν σκληρά στου άδικους τιμωρώντας τους δίχως έλεος .Κάθε εβδομάδα περνούσε έφιππος μέσα από την αγορά με Βασιλική συνοδεία και κατέληγε στον ναό τις Θεοτόκου στις Βλαχερνες.
Καθ’οδον λοιπόν στις δημόσιες εμφανίσεις του ήταν προσιτός στους περαστικούς φροντίζοντας για τα τρόφιμα ρωτώντας και εξετάζοντας εξονυχιστικά ποσό Πουλιέται το κάθε είδος .Αν έβρισκε κάποια είδη υπερτιμημένα,ανέκρινε σχετικά τον έπαρχο και είτε καταδικάζοντας τον τον έπαυε από το αξίωμα ,είτε τον συνέτιζε επιπλήττοντας τον .
Ενώ κάποτε περνούσε τον πλησίασε μια γυναίκα λέγοντας πως έπεσε θύμα του δρουγγαριού της Βίγλας (που ήταν μάλιστα αδερφός της Αύγουστας και όνομαζοταν Πετρωνας),ο οποιος είναι γείτονας της και υψώνοντας το δικό του Μέγαρο σκοτείνιαζε το σπίτι της .
Όταν ο Θεόφιλος τον κάλεσε και τον ρώτησε τι είναι όσα του καταμαρτυρεί η γυναίκα εκείνος αποκρίθηκε πως λέει βλακείες.Η γυναίκα βρήκε τον Πέτρωνα ο οποίος μολαταύτα δεν έδωσε καμία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα ,όποτε εκείνη σε απόγνωση ενόχλησε και πάλι τον Αυτοκράτορα .
Ο Θεόφιλος τότε έστειλε κάποιους σύγκλητικους να πάνε να εξακριβώσουν αν βλάπτεται η γυναίκα .Έφυγαν αμέσως διαπίστωσαν το αδίκημα και το κατήγγειλαν .
Ο Αυτοκράτορας τότε διέταξε να συλληφθεί ο Πετρωνας να γυμνωθεί και να μαστιγώθει στο στήθος και στην πλάτη ,το οικοδόμημα που εκτίσε εις βάρος της να κατεδαφιστεί ενώ εκείνη να πάρει και τα υλικά και το οικόπεδο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: