Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

104 χρόνια από τη γέννηση του ευσεβούς Ιωάννη Δαυίδ από το Στρογγάρι104 χρόνια από τη γέννηση του ευσεβούς Ιωάννη Δαυίδ από το Στρογγάρι

 Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώθηκαν 104 χρόνια από τη γέννηση του ερημίτη John David.  Η ασκητική του ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με τη Μονή «Αγίων Κωνσταντίνου και Έλενας» από την Αφτεία και τον μοναστικό οικισμό από το Στρουγγάρι.

 Ο Ιωάννης Δαυίδ γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1920 στο χωριό Πλάι, κοντά στο χωριό Στρουγγάρι (κομητεία Άλμπα), σε άπορη οικογένεια.  Από τα νιάτα του έλαβε τα δώρα των ποιμένων Συμιών και Βαρσανούφια, κοπιάζοντας συνεχώς με την προσευχή, την ανάγνωση του Ψαλτηρίου και του έργου των αρετών.  Λόγω της αγίας του ζωής, μελετήθηκε από πολλούς πιστούς και μάλιστα στενούς μαθητές του πατέρα Varsanufie.  Ωστόσο, ο ερημίτης Ιωάννης σπάνια δεχόταν καποιον θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο μιας τέτοιας υπηρεσίας.

 Πολλοί μαρτύρησαν ότι ο καλόπιστος Ιωάννης γνώριζε τις ψυχές και τις σκέψεις των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που δεν είχε δει ή γνωρίσει ποτέ.  Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε ως ιερέα έναν από τους πατέρες της Μονής Αφτείας, ο οποίος επανειλημμένα επιβεβαίωσε αυτό το δώρο του αδελφού Ιωάννη Δαυίδ.  Επίσης, πολύτιμη μαρτυρία αυτού του γεγονότος είναι αυτή που προσέφερε η μητέρα Ierusalima Ghibu, από τη Μονή Râmeț, η οποία αναφέρθηκε στις πολύτιμες συνομιλίες με τον ερημίτη Ιωάννη για πολλά θέματα.  Αξίζει να σημειωθούν οι στιγμές που ο αδερφός Ioan γνώριζε με πνεύμα την ημερομηνία θανάτου από αυτή τη ζωή του πατέρα Dometie Manolache και του πατέρα Paisie Olaru.

 Αν και δεν ήταν μοναχός, ο ερημίτης Ιωάννης θεωρούνταν άνθρωπος της προσευχής και του μυστηρίου.  Από την άλλη, κάποιοι τον θεωρούσαν μάγο.  Τις Κυριακές πήγαινε στη Θεία Λειτουργία και τα πρόβατά του έμεναν μόνα τους στο βοσκότοπο, χωρίς ποτέ να του επιτεθεί κανένα άγριο ζώο.  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μαρτυρίες στενών μαθητών του, η Μητέρα του Θεού του εμφανίστηκε τρεις φορές, χαρισμένη από τον Κύριο με πολλή σοφία στα παθήματά του.  Από ευλάβεια για την αγία ζωή του, τόσο στη Μονή Αφτείας όσο και στον ναό του μοναστηριακού οικισμού στο Στρογγάρι, θέλησαν να τον παραστήσουν σε τοιχογραφία δίπλα στους αγίους.  Πέρασε στους αιώνιους στις 7 Ιανουαρίου 1995, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία που προέβλεψε.  Κηδεύτηκε δίπλα στο κελί στο Στρουγγάρι, όπως ήθελε.

 ● Επτά πνευματικά αποσπάσματα από τον ερημίτη John David
 1. Να είσαι πεπεισμένος ότι αυτό που δεν μπορείς να πετύχεις μέσω της αγάπης, δεν θα το πετύχεις ποτέ με τη σκληρότητα και την αποξένωση.
 2. Ω Θεέ μου!  Ανάγκη, κόπος, είδα, αλλά αγάπη όχι τόσο!
 3. Η μεγαλύτερη θεολογία είναι να γνωρίζεις τον Θεό και να μιλάς μαζί Του, όχι να μιλάς για τον Θεό από όσα έχεις μάθει.
 4. Η λέξη «φίλος» σημαίνει να δώσει κάποιος τη ζωή του για σένα, να πεθάνει για σένα.
 5. Ο μοναχός που δεν ελέγχει τη γλώσσα του την ώρα του θυμού, ούτε θα μπορέσει να ελέγξει τα πάθη του όπως αυτό.
 6. Σταμάτα να μετράς τις μετάνοιες, κάνε ό,τι μπορείς εκεί και όταν δεν μπορείς κάνε λίγα ακόμα.
 7. Αναζητήστε τον Θεό!

 Αναφερόμενη πηγή: basilica.ro (Η ιερή ζωή του ερημίτη Ioan David / Κελλί "Saint Ipatie", Ortodox Family Publishing House, 2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια: