Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Ζόμπερν. ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ. Ιστορίες ιερέων. Δεμένος με αλυσίδες.Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Ζόμπερν. ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ.  Ιστορίες ιερέων.


Δεμένο με αλυσίδες

Πρόσφατα άκουσα μια καταπληκτική ιστορία. Σε μια ενορία, μετά τον θάνατο του πρωτοπρεσβυτέρου, τη θέση του πήρε νέος ιερέας. Λίγες μέρες αργότερα αναχώρησε και αυτός στον Κύριο. Ένας άλλος ιερέας πήρε τη θέση του. Το ίδιο όμως συνέβη και σε αυτόν - σύντομα πέθανε! Έτσι, η ενορία έχασε δύο νέους ιερείς μέσα σε ένα μήνα.

Οι πνευματικές αρχές βρήκαν νέο υποψήφιο για την κενή θέση· αποδείχθηκε ότι ήταν νεαρός ιερέας. Η πρώτη του λειτουργία στο ναό έγινε σε αργία.

Μπαίνοντας στο θυσιαστήριο, ο ιερέας είδε απροσδόκητα, όχι μακριά από τον ιερό θρόνο, έναν άγνωστο ιερέα, ολόσωμο, αλλά δεμένο στα χέρια και τα πόδια του με βαριές σιδερένιες αλυσίδες. Αναρωτούμενος τι σήμαιναν όλα αυτά, ο ιερέας, ωστόσο, δεν έχασε την παρουσία του. Θυμούμενος γιατί ήρθε στο ναό, άρχισε τη συνηθισμένη ιερή λειτουργία με προσκομιδή και αφού διάβασε την τρίτη και έκτη ώρα, τέλεσε ολόκληρη τη Θεία Λειτουργία, χωρίς να δίνει σημασία στον εξωτερικό ιερέα, ο οποίος μετά το τέλος της λειτουργίας έγινε αόρατος.

Τότε ο ιερέας κατάλαβε ότι αυτός ο δεσμευμένος ιερέας είχε έρθει από τη μετά θάνατον ζωή. Αλλά τι σήμαινε αυτό και γιατί στεκόταν στο βωμό και όχι σε άλλο μέρος, δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο άγνωστος κρατούμενος δεν πρόφερε ούτε μια λέξη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, σήκωσε μόνο τα αλυσοδεμένα χέρια του, δείχνοντας σε ένα σημείο του βωμού, όχι μακριά από το θρόνο.

Το ίδιο έγινε και στην επόμενη λειτουργία.Ο νέος ιερέας κοίταξε το μέρος όπου έδειχνε το φάντασμα. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, παρατήρησε μια μικρή ερειπωμένη τσάντα ξαπλωμένη στο πάτωμα, κοντά στον τοίχο. Το σήκωσε, το έλυσε και βρήκε εκεί πολλές σημειώσεις για την υγεία και την ανάπαυση, όπως συνήθως δίνονται στον ιερέα για μνημόσυνο στα προσκομίδια.

Τότε ο ιερέας συνειδητοποίησε ότι αυτές οι σημειώσεις είχαν μείνει αδιάβαστες από τον εκλιπόντα ιερέα του ναού, ο οποίος είχε έρθει σε αυτόν από τη μετά θάνατον ζωή. Ύστερα θυμήθηκε στα προσκομίδια τα ονόματα όλων όσων ήταν σε εκείνες τις σημειώσεις. Και τότε είδα πώς βοήθησα τον νεκρό ιερέα. Μόλις είχε τελειώσει την ανάγνωση αυτών των σημειώσεων, όταν οι βαριές σιδερένιες αλυσίδες με τις οποίες ήταν δεμένος ο κρατούμενος της μεταθανάτιας ζωής έπεσαν στο έδαφος με ένα κρότο.

Και ο πρώην ηγούμενος πλησίασε τον ιερέα, χωρίς να πει λέξη, έπεσε στα γόνατα μπροστά του και προσκύνησε. Μετά από αυτό έγινε και πάλι αόρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: