Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πώς μπορείς να μάθεις να μην κρίνεις;(Από το νέο δίτομο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ «Περί εξωτερικών και εσωτερικών προβλημάτων της πνευματικής ζωής»)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ο Κύριος είπε: μην κρίνετε. Πώς να μην κρίνεις; Μπορεί να μην καταδικάζεις φωναχτά, ίσως να μείνεις σιωπηλός, αλλά στις σκέψεις σου καταδίκασες. Κι αν ξεχάσεις τον Θεό, την προσευχή, θα κρίνεις δυνατά, με μια λέξη. Δεν μπορώ να είμαι τεταμένη σαν χορδή όλη την ώρα. Είμαι πνευματικά αδύναμος, αμφιβάλλω ότι θα γίνω ποτέ ασκητής, δυνατός πνευματικά. Δεν έχω κανένα κατόρθωμα. Τρέμω στη σιωπή; Λένε: θα πέσεις στην αυταπάτη. Έτσι, είμαι ήδη σε αυταπάτη, αν και δεν το βλέπω, αλλά ξέρω για τη ρίζα της υπερηφάνειας που με παρασιτοποιεί. Πώς μπορείς να μάθεις να μην κρίνεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για να επιτύχετε τη μη κρίση, πρέπει να περάσετε από πολλά στάδια αγώνα με τον εαυτό σας.
Το πρώτο πράγμα είναι να μην κρίνεις με λόγια, να μπορείς να κρατάς τη γλώσσα σου με λουρί όταν μιλάς για τους άλλους.
Το δεύτερο είναι να προσπαθήσετε να μην ακούτε όταν κρίνονται οι άνθρωποι, αλλά να αλλάξετε τη συζήτηση σε άλλο θέμα ή να φύγετε.
Τρίτον, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε θέματα που δεν σας αφορούν, αλλά επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.
Τέταρτον, με τη βοήθεια της Προσευχής του Ιησού, καταπολεμήστε τις αναδυόμενες σκέψεις και παρακολουθήστε την καρδιά σας. Εάν παρόλα αυτά καταδικάσατε κάποιον, τότε το βράδυ κάντε πολλές μετάνοιες γι 'αυτόν.

Όσο για τη σιωπή, δεν είναι η σιωπή που οδηγεί στην αυταπάτη, αλλά η εξύψωση και η ματαιοδοξία με τη σιωπή κάποιου. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γράφει ότι λανθασμένη σιωπή είναι όταν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι ανάξιοι της συνομιλίας μας. και η σωστή σιωπή είναι η συνείδηση ​​ότι είμαστε ανάξιοι να μιλάμε στους ανθρώπους.

(Από το νέο δίτομο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ «Περί εξωτερικών και εσωτερικών προβλημάτων της πνευματικής ζωής»)

Η ηλεκτρονική έκδοση μπορεί να αγοραστεί στον ιστότοπο: https://sulamita-orthodox.ru/Shop/problems_duh-2-1- 1
Όσοι ζουν στη Γεωργία μπορούν να αγοράσουν βιβλία μέσω τηλεφώνου - 591703367
(Θα κυκλοφορήσει στη Μόσχα αργότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: