Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

6 Μαρτίου - Πριν από 84 χρόνια, η αγία ανόητη, μακαριστή Θεοκτίστη του Βορονέζ (Σουλγίνα) πήγε στον Κύριο Χριστό για χάρη /†06.03.1940/6 Μαρτίου - Πριν από 84 χρόνια, η αγία ανόητη, μακαριστή Θεοκτίστη του Βορονέζ (Σουλγίνα) πήγε στον Κύριο Χριστό για χάρη /†06.03.1940/

Εκείνα τα χρόνια που μπορούσε κανείς να συναντήσει αυτή τη μικρή ηλικιωμένη κυρία με τα πιο ευγενικά μάτια στους δρόμους του  Voronezh υποχωρεί όλο και περισσότερο στο παρελθόν.

Περπατούσε με συχνά μικρά βήματα, φορώντας τεράστιες μπότες, το δεξί στο αριστερό και το αριστερό στο δεξί πόδι, χωρίς κορδόνια και πάντα κομμένα στην πλάτη, έτσι που έπεφταν καθώς περπατούσε και ταυτόχρονα έτριβαν τα πόδια της .

Περπατούσε επίτηδες μέσα από λακκούβες, πάντα με το παλτό μου ανοιχτό - με κάθε καιρό. Στο χέρι της ήταν το συνηθισμένο ραβδί με μια άκρη, μόνο ένα κλαδί, με το οποίο έκλεινε τα παράθυρα καθώς περνούσε. Οι πιστοί γνώριζαν ότι ήταν μια ιερή ανόητη, αλλά για τον κόσμο ήταν απλώς μια ανόητη.

Στο Voronezh ήταν γνωστή ως Feoktista Mikhailovna, και στο Novocherkassk, όπου ο μακαρίτης επισκεπτόταν συχνά, περιπλανώμενος σε πόλεις και χωριά, όλοι την αποκαλούσαν Anfisa.

Σε πολλές ευσεβείς οικογένειες την υποδέχθηκαν με χαρά, η πνευματική της σοφία εκτιμήθηκε από επισκόπους και ιερείς, οι συμβουλές της εισακούστηκαν, οι λόγιοι ζητούσαν τις προσευχές της και τα αγόρια του δρόμου την πείραζαν και την πετούσαν πέτρες. Η μακαρία υπέμεινε τα πάντα με ταπείνωση και προσευχόταν για τους παραβάτες της.

Τόσο το όνομα όσο και η καταγωγή της μακαριστής ήταν ένα μυστήριο. Η μητέρα είπε ότι ο πατέρας της ήταν ένας απλός Κοζάκος, αλλά από κάποια σημάδια μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι είχε ευγενή ανατροφή και έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση.

Ήξερε ολόκληρο το Ευαγγέλιο και ολόκληρη την εκκλησιαστική λειτουργία, και μια γριά μοναχή είπε ότι η μητέρα γνώριζε τέτοιες εκκλησιαστικές προσευχές και άσματα που σπάνια διαβάζονται και τραγουδιούνται μια φορά το χρόνο, και δεν τα γνωρίζουν καν όλοι οι ιερείς.

Μετά το θάνατο της  μακαριστής , βρήκαν έγγραφα από τα οποία έγινε γνωστό ότι ήταν κόρη του συνταγματάρχη Μιχαήλ Σούλγκιν και ονομάστηκε Ανφίσα στο βάπτισμα. Η Ανφίσα παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του ναυτικού.

Μετά το θάνατο του συζύγου της στον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο, πέρασε αρκετά χρόνια περιπλανώμενη σε ιερούς τόπους και στη συνέχεια ανέλαβε το κατόρθωμα της εν Χριστώ ανοησίας παίρνοντας μοναστικούς όρκους με το όνομα Theoktistus στο μοναστήρι Pokrovsky στο Voronezh.

Θα μπορούσατε συχνά να δείτε την Feoktista Mikhailovna μαζί με έναν άλλο ευλογημένο Voronezh - τον Maxim Pavlovich. Ήταν μικρότερος της, περπατούσε με ένα αμετάβλητο ραβδί και πολλές τσάντες, αλλάζοντας, όπως έλεγαν, όχι τυχαία: άλλοτε κουβαλούσε κλειδιά, άλλοτε κλειδαριές. Το ένα μάγουλο είναι δεμένο με ένα φουλάρι με τις άκρες να κολλάνε προς τα πάνω, σαν να πονάνε τα δόντια.

Σε μια πόλη βυθισμένη στο σκοτάδι του ανακαινισμού (τη δεκαετία του 1930 είχε απομείνει μόνο μια λειτουργική ορθόδοξη εκκλησία στο Voronezh), αυτοί οι δύο άνθρωποι, που έκαναν το κατόρθωμα της ανοησίας, ήταν άσβεστα λυχνάρια που υποστήριζαν το πνεύμα της ευσέβειας.

- Φρόσκα, πρέπει να σώσεις τη ζωή σου! Πρέπει να κρατηθείς στη ζωή! - είπε απειλητικά ο Μαξίμ Πάβλοβιτς χτυπώντας το ραβδί του. Και αυτοί οι δύο άγιοι ανόητοι διατήρησαν την πνευματική ζωή της πολυπληθούς πόλης, υποστηρίζοντας την ευσέβεια, την ενίσχυση στην πίστη, την παραίνεση, την επίπληξη ή την παρηγοριά...

Η δίκαιη γριά αποκαλύφθηκε για τις δοκιμασίες που περίμεναν τη Ρωσική Εκκλησία. Έτσι μια μέρα έρχεται η μακαρία στους θαλάμους του Αρχιεπισκόπου Τίχων (Νικάνοροφ) /†1920/ και ξαπλώνει στο κρεβάτι της με ρούχα και παπούτσια. Ο υπάλληλος του κελιού ρωτά τι σημαίνουν όλα αυτά.

Και η μακαρία απαντά: «Μα εδώ θα είναι ακόμα πιο βρώμικο παρά πιο βρώμικο!» Σηκώνεται και φεύγει. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός έζησε σε αυτό το κελί. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Τύχων απαγχονίστηκε στις Βασιλικές Θύρες του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μονής Μητροφάνης στις 9 Ιανουαρίου 1920.

Στην εκκλησία, η μακαρία άρχισε μερικές φορές να ξεσηκώνεται, ρίχνοντας κηροπήγια στο έδαφος - όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν πριν από την κυριαρχία των «ζωντανών εκκλησιαστών», που οδήγησε στην υποχώρηση ορισμένων από τους κληρικούς από την αγνότητα του Ορθοδοξία (η πτώση των «λυχνοστάτες»), που πιθανώς αποκαλύφθηκε στον άγιο του Θεού.

Συχνά έβλεπες τη Μητέρα Θεοκτίστη με τα χέρια της γεμάτα κουλούρια και ψωμιά, τα οποία αγόραζε από την αγορά και μετά τα μοίραζε εκεί, και μερικές φορές τα κουβαλούσε ή τα μετέφερε με ταξί σε μια φίλη της, στα σπίτια που επισκεπτόταν.

Οι αρτοποιοί κάλεσαν τη μητέρα μου να τους αγοράσει κουλούρια· είπαν ότι από όποιον αγόραζε θα πουλούσε όλα τους τα προϊόντα με ιδιαίτερη τύχη. Οι οδηγοί ταξί γνώριζαν επίσης καλά τον ευλογημένο και ζήτησαν να καθίσουν στην άμαξα τους, πιστεύοντας επίσης ότι αυτό θα τους έφερνε ευτυχία.

Ήταν μεγάλη προσευχήτρια. Είδαν μάλιστα ότι η μητέρα σηκώθηκε στον αέρα κατά τη διάρκεια της προσευχής. Τα απομνημονεύματα αυτοπτών μαρτύρων περιγράφουν πολυάριθμες περιπτώσεις θεραπείας μέσω των προσευχών τής μακαριστης. Ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στα βάσανα των παιδιών και προσευχόταν για αυτά με ιδιαίτερη αγάπη.

Ακόμη και στα νεαρά της χρόνια, η Feoktista Mikhailovna άρχισε να περιπλανάται - "να περπατά στους δρόμους", όπως είπε η ίδια. Στις συνομιλίες της, θυμόταν τη Μόσχα, το Κίεβο, τον Ποτσάεφ, το μοναστήρι Svyatogorsk στην Ουκρανία, το Sarov και επισκεπτόταν συχνά το Novocherkassk.

Στο δρόμο προσευχόταν αδιάκοπα η μακαριστή Θεοκτίστη. Της αποκαλύφθηκε ποιο σπίτι χρειαζόταν τη βοήθειά της και εκεί πήγε πρώτα.

Θυμούνται επίσης ότι στο χωριό της έφερναν μωρά. Κάποια φίλησε και άλλα διέταξε να τα παρασύρουν. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο θάνατος περίμενε τον πρώτο, ενώ άλλοι συνήλθαν, και ο μακάριος το είδε με πνευματικά μάτια.

Πολλοί κάτοικοι του Voronezh τιμούσαν πολύ την μακαρία Θεοκτίστη για το ύψος και την αγιότητα της ζωής της και ήθελαν να λαμβάνουν οδηγίες από αυτήν, αλλά υπήρχαν και κακοί που τη μισούσαν για τις αποδοκιμασίες της.

Η μακαρία Θεοκτίστη, που ταπεινά υπέμεινε όλες τις κακουχίες που της έπεσαν, άντεξε τη χλεύη, δεν απέφυγε τους ξυλοδαρμούς και προσευχόταν πάντα για τους παραβάτες της. Για τη μεγάλη της ταπείνωση και την υπομονή της, απονεμήθηκαν στην ασκήτρια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος - η διορατικότητα και το χάρισμα της θεραπείας μέσω της προσευχής.

Ο Κύριος προόρισε την μακαριστή Θεοκτίστη, στα χρόνια των δύσκολων καιρών, να γίνει σύντροφος των νεομαρτύρων μας, βοηθός τους, προσευχήτρια που τους στήριξε στο δρόμο της εξομολόγησης στο σταυρό.

Η μακαριστή Θεοκτίστη τιμήθηκε  για το ύψος της πνευματικής του ζωής. Peter (Zverev) /+1929/. Η μακαρία τον επισκεπτόταν συνεχώς σε ένα σπίτι κοντά στο μοναστήρι Αλεξιέφσκι και πήγε κατευθείαν στο κελί του και κάθισε στο κρεβάτι, όπου περίμενε ενώ η Βλάντικα δεχόταν κόσμο που έρχονταν σε αυτόν σε μεγάλους αριθμούς. Η Vladyka την αποκαλούσε πάντα με σεβασμό, με το μικρό της όνομα και το πατρώνυμο.

Σε επιστολές από το στρατόπεδο Solovetsky, ο Ιερομάρτυρας Πέτρος θυμήθηκε τον ασκητή Voronezh και ζήτησε τις ιερές προσευχές της: «Προσεύχομαι για όλους αδιάκοπα, θέλω ειλικρινά να δω όλους. Ας μην εξασθενούμε στο πνεύμα στη θλίψη, ας ζούμε με την ελπίδα του ελέους του Θεού. Ζητήστε τις προσευχές της Feoktista Mikhailovna».

Μετά την επανάσταση, μια ισχυρή πνευματική κοινότητα εμφανίστηκε στο Voronezh, παρόμοια με την κοινότητα της Μόσχας του Τιμίου Αλέξιου και του Ιερομάρτυρα Sergius Mechevyh. Αυτή η κοινότητα ιδρύθηκε από τον διάσημο ασκητή Voronezh, μετέπειτα νεομάρτυρα, τον αρχιερέα Mitrofan Buchnev.

Ο πατέρας Mitrofan ένιωσε δέος και θεωρούσε τον εαυτό του αρχάριο της. Για τη Μητέρα Θεοκτίστη είπε: «Αυτός ο δούλος του Θεού είναι στα μέτρα του Μεγάλου Αντώνιου, θα χαρώ να μείνω στα πόδια της μέρα και νύχτα».

Υπάρχει μια ανάμνηση των γεγονότων που σχετίζονται με τη δίκη του αρχιερέα Mitrofan Buchnev τον Οκτώβριο του 1929: «Δικάστηκε στο Voronezh στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα.

Λένε ότι η γριά Θεοκτίστη προσπάθησε να πάει σε δίκη... Έφερε σαν ανόητη... Φώναξε: «Να δω αυτόν τον κακό! Πάρτε τον από εδώ, πάρτε τον από εδώ!». Όλοι οι ιερείς από εκείνη την ομάδα καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο πατέρας Μητροφάν εξορίστηκε - ο μακαρίτης παρακάλεσε».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ανθρώπων που γνώριζαν τον πατέρα Μητροφάνη: «Όταν ο ιερέας ετοιμαζόταν να πάει στην εξορία, τον ρώτησαν με ποιον μας αφήνει. Είπε: «Στον Feoktista Mikhailovna και τον Maxim Pavlovich».

Στην ευλογημένη ηλικιωμένη κυρία δόθηκε η ευκαιρία να προβλέψει με τα πνευματικά της μάτια την εξομολογητική πορεία του μελλοντικού γέροντος σχήματος-ηγούμενου Μητροφάνη (Μυακίνιν) /†1964/. Όταν βρισκόταν στην πόλη, παρακολουθούσε τις λειτουργίες στις εκκλησίες της πόλης και μια μέρα κατά τη λειτουργία, τον πλησίασε η μακαριστή Θεοκτίστη και χτυπώντας τον δυνατά στον ώμο, τον ρώτησε: «Περισσότερα;» Τότε η ίδια, μετά από λίγο δισταγμό, απάντησε: «Φτάνει!» -  Αυτό έγινε το 1934. Αμέσως μετά από αυτό, ακολούθησε μια τριετής εξορία στο στρατόπεδο Karaganda - στις στέπες του Καζακστάν.

Η μητέρα ήταν μεγάλη υπηρέτρια του Θεού· την τιμούσαν και τη γνώριζαν τόσο οι επίσκοποι όσο και οι ιερείς. Ήταν γνωστή σε πολλούς ανθρώπους της πόλης από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η μητέρα πήγε σε πολλά μέρη και δεν είχε πού να ζήσει μόνιμα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της πηγαινοερχόταν επίσης με κάθε λογής καιρό, μερικές φορές όλο υγρό και παγωμένο. Έβηχε και ήταν άρρωστη, αλλά μόνο περιστασιακά έμενε με στενούς φίλους για δύο μέρες και μετά πήγαινε ξανά...

Τον χειμώνα του 1940, η μητέρα της διέταξε να τη μεταφέρουν στους φίλους της στην Τσιζόβκα. Προφανώς της αποκαλύφθηκε για τον επικείμενο θάνατό της. Η ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε το βράδυ 5 προς 6 Μαρτίου.

Ο γιατρός, που είχε δει πολλούς νεκρούς, είπε: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοιους νεκρούς - αυτά είναι λείψανα». Η μητέρα ήταν ξαπλωμένη στο φέρετρο, φωτεινή, υπέροχη, κοιμισμένη στον αιώνιο ύπνο των ευλογημένων και δικαίων ανθρώπων.

Τις ημέρες αυτές, πριν από την ταφή, πολλοί επισκέφθηκαν την μακαριστή Feoktista Mikhailovna. Διαβάσαμε το Ψαλτήρι και απλά καθίσαμε κοντά στο πολύτιμο σώμα της. Κηδεύτηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 1940, μια καθαρή, ηλιόλουστη μέρα. Το φέρετρο της μητέρας δεν τοποθετήθηκε σε έλκηθρο, αλλά μεταφέρθηκε στην αγκαλιά της μέχρι το νεκροταφείο στην Πρίνταχα. Ήταν πολλοί οι θρηνητές, όλοι ήθελαν να κουβαλήσουν το φέρετρο.

Το 1961, τα λείψανα της ευλογημένης γερόντισσας μεταφέρθηκαν στο νέο κοιμητήριο της Αριστερής Όχθης.

Το 2009, εν αναμονή της δοξολογίας του ασκητή Voronezh ως αγίου, το τιμητικό λείψανό της μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο της μονής Alexievo-Akatov, όπου πέρασε μέρος της ζωής της.

Η μακαρία Θεοκτίστη αναπαύεται στη νεκρόπολη του μοναστηριού στη δεξιά πλευρά του τάφου των αρχιπαστόρων του Βορόνεζ.

Και τώρα έρχεται σε εμάς με ορατούς και αόρατους τρόπους, βοηθώντας σε ψυχικές και σωματικές ανάγκες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: