Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ali Pasha του Jean Baptiste Mauzaisse 1825 . Τεχνική Νοημοσύνη!


Ali Pasha του Jean Baptiste Mauzaisse 1825 (Ai σταθερό/αποκαταστάθηκε)

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΕΓΓΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ
Αφού σκοτώθηκαν ο Αλή Πασά και οι γιοι του, αυτό συνέβη στα εγγόνια του..

Γιοι του Μουχτάρ
1. Ο Χουσεΐν παραδόθηκε στον σουλτάνο από τους Σουλιώτες (που τον είχαν πάρει όμηρο ως ένδειξη της συμφωνίας τους με τον Αλή) και εξορίστηκε, πρώτα στην Αδριανούπολη και μετά στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέθανε.

2. Ο Μαχμούτ, ο μικρός ήρωας του Τεπελένα και η μεγάλη αδυναμία του παππού του - βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί του χορηγήθηκε αμνηστία και έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών. Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων, αλλά και αδέσποτος. Ο μισθός που του έδωσε ο σουλτάνος ξοδεύτηκε για την απελευθέρωση σκλάβων... και μετά τις παντρεύτηκε. Κυκλοφορούσε με μανδύα από το λαιμό ως τα πόδια, χωρίς άλλο ένδυμα, ενώ κοιμόταν στις πύλες των τζαμιών. Παρά τις παραξενιές του, ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στους κύκλους της οθωμανικής πρωτεύουσας. Πέθανε το 1863, σε ηλικία 53 ετών, μάλλον ψυχικά διαταραγμένος, και θάφτηκε με τιμές στο Σκουτάρι, στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Γιοι του Βελη
1. Ο Σελίμ, μετά τον αποκεφαλισμό του πατέρα και του αδελφού του στην Kütahya, έμεινε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1847 διορίστηκε, με τον βαθμό του βεζίρη, κυβερνήτη του Βελιγραδίου, όπου απεβίωσε την ίδια χρονιά, σε ηλικία 44 ετών. Ήταν ποιητής και λόγιος.
2. Ο Ισμαήλ είχε μια μακρά καριέρα. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του στάλθηκε από το Hurshid, από τα Ιωάννινα στην Κωνσταντινούπολη. Μπήκε στην υπηρεσία του Μεγάλου Βεζίρη και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εξόντωση των Γενίτσαρων το 1825. Το 1828 του ανατέθηκε η εκστρατεία κατά της Ρωσίας, ενώ το 1847 προήχθη στο βαθμό του βεζίρη και διετέλεσε διοικητής σε Αδριανούπολη, Ιωάννινα, Τραπεζούντα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Τρίκαλα, Χαλέπα κτλ. Ήταν πολύ μορφωμένος. Διετέλεσε μέλος του Τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Ποινικής Δικονομίας, μέλος του Μεταρρυθμιστικού Συμβουλίου κ.λπ. Πέθανε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 68 ετών και θάφτηκε στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου με μεγάλες τιμές.

Πληροφορίες από το βιβλίο του Αναστάσιος Παπασπύρος - Αλή Πασά 


Δεν υπάρχουν σχόλια: