Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Ζόμπερν. ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ. Ιστορίες ιερέων.Η προσευχή έσωσε τον ασθενή

Η προσευχή έσωσε τον ασθενήΟ φίλος μου ο υπολοχαγός Ιβάν Σεργκέεφ ήταν παντρεμένος με μία  Καθολική. Η γυναίκα του αρρώστησε πολύ στις αρχές της Σαρακοστής. Τελικά, οι γιατροί αρνήθηκαν να τη θεραπεύσουν, πιστεύοντας ότι ο θάνατος θα ήταν η αναπόφευκτη έκβαση.

Τα βάσανα της άρρωστης εντάθηκαν σε τέτοιο βαθμό που όλοι κατάλαβαν ότι της έμεινε λίγος χρόνος. Η καλύτερή της φίλη, Άννα Πετρόβνα, σύζυγος του διακόνου του καθεδρικού ναού της πόλης, ήταν συνεχώς κοντά της. Εξαντλημένος από την ταλαιπωρία, ο ασθενής γκρίνιαξε:

- Πεθαίνω! Τι πρέπει να κάνω? Βοήθεια, αγαπητέ!

Η Άννα Πετρόβνα, μη ξέροντας πώς να παρηγορήσει την ετοιμοθάνατη γυναίκα, σαν από κάποια έμπνευση, είπε:

- Αγαπητή Έμμα, ξέρεις τα θαύματα του αγίου του Θεού Nil Stolobensky. Προσευχηθείτε σε αυτόν με πίστη και υπόσχεση, αν αναρρώσετε, να επισκεφτείτε το μοναστήρι του και να προσευχηθείτε στα ιερά λείψανα του αγίου του Θεού. Θα ζητήσει από τον Θεό τη χάρη της θεραπείας!

- Εντάξει, αλλά είμαι αδύναμη  δεν μπορώ να προσευχηθώ. Προσευχήσου για μένα και υποσχέσου μου ότι θα τα εκπληρώσω όλα!

Η Άννα Πετρόβνα έπεσε στα γόνατα με δάκρυα μπροστά στην εικόνα του μοναχού και άρχισε να προσεύχεται. Και πόσο έκπληκτη έμεινε όταν, ακούγοντας ένα θρόισμα πίσω της, κοίταξε πίσω και είδε ότι η άρρωστη, έχοντας σηκωθεί από το κρεβάτι και κρατώντας την, γονάτισε και προσευχήθηκε επίσης!

Την πλησίασε και, πιάνοντάς την από τα χέρια, της ζήτησε να ξαπλώσει ξανά στο κρεβάτι και τη συμβούλεψε να προσεύχεται ξαπλωμένη.

- Όχι, απλώς υποστήριξε με! - απάντησε ο ασθενής.

Υποστηριζόμενη από τη φίλη της, η Έμμα έκανε πολλές προσευχές με δάκρυα, υποκλίθηκε μέχρι το έδαφος και έκανε όρκο στον μοναχό Νειλο να προσκυνήσει τα ιερά λείψανά του αν ο Κύριος τη θεράπευε.

Αφού την έβαλαν στο κρεβάτι, η Έμμα είπε στην Άννα Πετρόβνα ότι ένιωθε πολύ καλύτερα, την ευχαρίστησε για τη συμβουλή και ζήτησε να τη συνοδεύσει οπωσδήποτε στο Ερμιτάζ της Νίλοβα, αν ο Κύριος της επέτρεπε να αναρρώσει.

Την τρίτη μέρα, η ασθενής μπορούσε ήδη να περπατήσει στο δωμάτιο, στηριζόμενη σε ένα ραβδί, και μέσα σε δέκα ημέρες είχε αναρρώσει πλήρως χωρίς φάρμακα.

Κάποιοι γνωστοί, από ψεύτικη συμπόνια για την Έμμα, τη συμβούλεψαν να αναβάλει το ταξίδι της στην έρημο μέχρι να δυναμώσει. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να την αποσπάσει από αυτή την πρόθεση· ήταν πεπεισμένη ότι είχε σωθεί από τον θάνατο με τις προσευχές και τη μεσιτεία του αγίου του Θεού, του σεβάσμιου Νείλου, του θαυματουργού Stolobensky, και αποφάσισε να εκπληρώσει αμέσως αυτόν τον όρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: